14 Aralık 2009 Pazartesi

Tesettür Üzerine Paylaşımlar

Merhabalar;


Bu yazımda inşallah tesettürün hem dünyevi yönümüzde hem de ahirete bakan yönlerimizde gerekliliği, faydaları, hikmetleri ve güzelliklerine aklımın yettiği, dilimin döndüğü kadar idrak edebildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.







Sözlüklerin, lügatlerin piri olan Kamus-u Okyanus’ta “tesettür”ün kelime anlamına baktığımız zaman “örtünme, saklanma ve gizlenme” olduğunu görüyoruz. Biz günlük hayatta tesettürü 'bayanların başını örtmesi' olarak algılıyoruz. O kadar eksik ve yalın kalıyorki bu kavram.. Oysa tesettür ruh, beden ve davranış üçgeninde birbirini tamamlayan olguların bütünüdür. Ve önemli noktalardan birisi de tesettür sadece bayanlar için düşünülmemelidir. Erkeklerin de bahsettiğim tesettür üçgeninde hayatlarını şekillendirecek ölçüler elbette bulunmaktadır. Orası bambaşka bir konudur, inşallah ilerleyen zamanlarda ona da değinmeye çalışırım. Zaten bayan ve erkeklerin tesettürleri bir noktada birbirini tamamlayarak bir olma yolunda vazgeçilmez bir bütündür. 





Peki tesettür yaratılışımızdan gelen insani bir özelliğimiz midir? Yani "fıtri" midir? Bunu hiç düşündünüz mü?
Bununla ilgili aklıma gelen ilk şey yıllar önce küçücükken Hz Adem ve Havva validemizin hikayelerini dinlerken dikkatimi çekmişti. Hz Adem ve Hz Havva cennetten dünyaya indirildiklerinde ilk yaptıkları şey büyük bir yaprak parçası bularak utançla avret yerlerini kapatmaları yani bir boyutta ilk tesettürü başlatmaları olmuştu. O hikayeden sonra küçüklüğümden beri Rabbimizin 'tesettür ihtiyacımızı' bizim içimize yerleştirdiğini düşünmüşümdür. Şimdi de bu durumu akıl ve mantık dairesinde edindiğim ve faydalandığım kaynaklar çerçevesinde maddeler halinde açıklamaya çalışacağım. Lütfen eksik kaldığım, yanlış anladığım veya farklı boyutlara değinmek istediğiniz yerler varsa yorumunuzu yazarsanız seve seve yazımın içerisine dahil edebilirim.


Evet uzunca bir girizgâhtan sonra başlıyoruz :)


  • Hepimizin takdir ettiği ve bildiği üzere bayanlar gayet nazik bir fıtratta yaratılmışlardır. Ve evlilik müessesesinin oluşturulmasının bir sebebi de bayanların kendilerini ve canlarından çok sevdikleri yavrularını himaye altına alacak bir erkeğe ihtiyaçları olduğundandır. (Önemli not: İhtiyaç duymak 'eksik kalmak' anlamında değildir lütfen yanlış anlamayınız, ihtiyaç da bazen bir nimettir.) Ve bayanların ailevi güven ortamının sarsılmaması ve kendilerini sevdirmeleri için fıtri bir meyilleri vardır. (Farklı bir tarzda erkekler için de aynı şeyler söylenebilir.)


  • Affınıza sığınarak ve çekinerek söylüyorum ki (konuyu bütün olarak değerlendirmek için bunu da yazmam gerektiğini düşündüm) ihtiyar veya çirkin olan bir bayan bu ihtiyarlığını ve çirkinliğini göstermek istemez. Ya da kıskanç olanlar kendisinden çok daha güzellere nisbeten çirkin görünmemek isterler. Hem güzel hem genç olanlar ise (fıtri olarak bozulmamışlarsa) sevmedikleri ve hoşlanmadıkları insanların kendi vücutlarına bakmalarından hoşlanmazlar, pis nazarlardan sakınmak isterler. Kendisine bakmasını istedikleri ve beğendikleri erkeklere ise vücutlarını teşhir ederek göstermek istemezler. Hatta tesettürün olmadığı Avrupa ülkelerinde bile bayanlar çoğu kez başka erkeklerin kendilerine bakmalarından, sarkmalarından rahatsız olarak şikayetlerde bulunmaktadırlar. 
Şimdilik burada kısa kesmeliyim fırsat bulduğum anda devamını getireceğim inşallah..:)
Dua ile..


fotoğraf reci adlı fotokritik müdaviminden alıntıdır. Teşekkürler..

13 yorum:

Adsız dedi ki...

tesettür iffet demektir. tesettürün manasını bilmeyenler keyfiyetin ve ehemmiyetin önemine varamazlar. tesettür tabi sokakta gördüğnüz sıkmabaş, daracık kodlu, yada modalaştırılmış giyim tarzı değildir. çok gösterişli, pahalı eşarplar yada ipek kıyafetler değildir.günümüzde maalesef nur süresi 31'in ifade ettiği bir tesettür yaşantısı yok. herkes menfaati icabı tesettürü yorumlar, fetvalaştırır oldu. günümüz cemaatleir ve tekstil devleri istedikleri kılıfa sokup parasallaştırdılar. ne zamanki müslüman topluluk kuranı kerimdeki gibi tesettürle örtünürse o zaman felaha ermiş olur.
ercan gümüş

CAHİDE dedi ki...

Canım benim,güzel kardeşim.İki blogundan hangisine yazmam gerekiyor karar veremedim.Yorumunu okudum ve yayınladım canım.Müminler ancak kardeştir ve kardeşler birbirlerinin kötülüğüne bir şey söylemezler inşaallah.Şu tesettür konusu özellikle sokağa çıktığım vakit teessürümü artıran bir konu.Söyleyecek çok söz var ama bunu ertelemek istiyorum şimdilik.
margarin konusuna gelince bir kaç sene boyunca hiç kullanmadım.Şimdi ise ayda 1 paketi geçmez.Zararları konusunda seninle hemfikirim.fakat tereyağı diye aldığım yağlarında margarinden pek bir farkı olmadığını okumuştum.Memleketimiz olan Malatya'dan yağımız gelmediği için arada mecburen kullanıyorum.bir çok şeye dikkat etmeye çalışıyorum fakat bazı konularda na-çar kalıyorum.Bisküviye gelince ondanda bi-haberim açıkçası.Bimden alıyorum güvenilir olduğunu düşünerek.Yinede senin bildiğin ne varsa benimle,bizimle paylaş canım.sanada öğrenen biri olarak çok büyük görevler düşüyor.
Bu arada 34 yaşında 4 çocuk annesi bir hanımım.ev hanımlığı mesleğimde doktora yapmaktayım:)
fikir alışverişleri bizim için elzem bir durumdur.Yeniden görüşmek duasıyla,Allah'a emanet ol kardeşim...

sarmaşık dedi ki...

ablacım ilginize samimiyetinize çok teşekkür ederim, değindiğiniz konuları sarmaşık eczanesi sayfamda detaylarıyla ele almaya çalışacağım, orayı takip edersiniz inşallah, Allah yardımcımız olsun, dua ile..

élif(keyf-i mutfak) dedi ki...

s.a cahidenin bloguna bıraktığın yorum sayesinde seni tanımak nasip oldu..çok güzel paylaşımlar bu..dolu dolu..inşallah takipçinim bundan sonra..Allaha emanet ol..

sarmaşık dedi ki...

ve a.s. ben de sizinle böylece tanışmış oldum Elif hanım, inşallah karşılıklı olarak istifadeli paylaşımlarda bulunuruz, güzel sözleriniz için Allah razı olsun, selametle efendim...

Mel' dedi ki...

s.a.
Allah razı olsun böyle hassas bir konuyu ele aldığınız için,bu kısmı keyifle ,hemfikir olarak okudum,devamını bekliyorum ,faydalı olmasını diliyorum inşaallah Rabbimiz duymayan kulaklara ,görmeyen gözlere duyurur ,gösterir ve hassasiyetimizi artırır bu konuda. Selamlar.

Ova (Excuse My Reading) dedi ki...

ben tesettürlü degilim, gayet iffetli ve inançlı bir insanım ama kimsenin bana bakmasından rahatsız olmam. kafamı çeviririm, onun ayıbıdır der kendi önüme bakarım.

bir erkegin nefsi için neden kadınlar sıkıntı çeksin ki?

aysesueda.blogcu.com dedi ki...

merhaba kardeşim ,cahidenin blogundaki yorumunu okudum seninle hem fikirim .margarin bizim ev girmeyelionbeş yıl oldu .hiçde eksikliğini hissetmedik doğrusu.bu ve diğer konularda paylaşımlarınızı bekliyorum.sevgiler

sarmaşık dedi ki...

Merhabalar Merope
Tesettürün olmazsa olmazlarından birisi zaten bayanın bunu içinde kabul edip uygulamaya çalışmasıdır. Maalesef etrafımızda örtülü fakat örtünün mahiyetini tam olarak bilmeyen ve yanlış değerlendiren insanlar var. Bunun yanında örtülü olmayan ve bunun sebebi aile baskısı, yetiştiği ortam veya içinde tam manasıyla benimseyememiş fakat bunun bilincinde olarak kendini sakınan ve iffetini muhafaza etmeye çalışanlar da elbette var. İlk cümlende bazı noktalarda sana katılıyorum çünkü herkes kendi yaptıklarından sorumludur, başkası ilgilendirmez diye düşünebilirsin fakat kendi kanaatimce başkalarının bir şekilde günaha girmesine vesile olmak da yanlış bir şeydir, sonuçta etrafımızda gerçekten çok kötü nazarlı insanlar var onların bakması kendilerine olduğu gibi bakılan kişiye de zarar verir.

Buraya kadar bir erkek olarak Suz-i dilara'nın görüşleri, bunların yanında ben de kendi yorumumu yazayım:

Merope, ben de uzun sayılmayacak bir süre öncesine kadar "tesettür" ile ifade edilen giyim tarzında giyinmiyordum ve ancak senin de tabir ettiğin gibihep gayet kendi halinde normal giyinen iffetli ve inançlı bir insan oldum ve senin nasıl düşündüğünü çok iyi anlıyorum, "bana bakmasından rahatsız olmam" kısmı hariç çünkü ben olurdum ve olurum da.

örtünmeyi tam olarak benimsedikten sonra bunu, kendi vücudumun haklarını insanlardan almak gibi gördüm. Vücudum benimdir, bana özeldir diye düşünüyorum. kendimi bu şekilde öncesine nazaran çok daha rahat hissediyorum. göz hapsinden kurtulmuş gibi özgür. bunları şimdi böyle anlatmak kolay ama kişinin alışageldiği hayata göre bu fikirlerin kendi içinde kabul görmesi uzun bir süreçtir. bu süreci tamamlayıp benim frekansımda düşünmeye başladığında şu an nasıl hissettiğimi anlayabilirsin. bizim değinmek istediğimiz, günümüzde yozlaştırılan birçok kavram gibi örtünmenin de yozlaştırıldığı, örtünmenin temelinde yatan ana fikrin unutulduğu/umursanmadığı, ve örtünmenin sadece kadınların başını başörtüsü vs ile örtmesi değil erkek ve kadın için hayalı bir şekilde giyinmesi ve davranması, günümüzde oldukça abartılan açık hatta teşhircilik derecesinde giyinmenin(istanbul şişli'de oturuyorum ve bu çevrede durum gerçekten abartılıyor) toplumsal zararlarından başka birşey değildir. ki sanıyorum bu söylediklerime "hakperest" yani doğrudan yana olan bir kişi olarak sen de hak verirsin.
fikir alışverişine, yapıcı eleştirilere her zaman açığız, umarım bakışımızı ifade açısından yazdıklarımız anlaşılır olmuştur.

sarmaşık dedi ki...

Mel'in, a.s. senin de çok faydalı yazıların var ancak sanırım benim bağlantımla ilgili olan bir problemden dolayı sayfana yorum yazamıyorum buradan söylemek istedim. hoşçakal..

Aysesueda, yiyeceklerle ilgili olarak sarmaşık eczanesi blogunda birbirimize katkıda bulunabiliriz inşallah. hoşçakalın..

Ova (Excuse My Reading) dedi ki...

Handenur, ben de vucudumun bana özel oldugunu düşünüyorum, hatta tek eşlilige gönülden baglı olmamın sebebi budur. ancak tabi ki çok eşli yaşayan insanlara da saygı duyuyorum..
Yorumumu yayınladıgın ve "başımıza taş yagacak" blogumuza bıraktıgın övgü dolu mesaj için teşekkürler :) herkes kendine çizdigi sınırlarda mutlu oluyor, sen huzuru ve mutlulugu tesettürde bulmuşsun, ben kendi yaşamımda, bir başkası kendi yaşamında vs.. önemli olan, birbirimize saygı duyup yine arkadaşça hisler besleyebilmek.:)

Urfa Tutkunu dedi ki...

Tesettür sadece başını örtmek değildir elbette. Başını bir şekilde örttüğü halde giyinik çıplak gibi olan nicelerini gördükçe üzülüyor insan. Bir de tavır ve davranışlarda tesettür var tabi ki. Faideli bir yazı, Allah (c.c.) razı olsun.

EczDuman dedi ki...

Sizden de Allah razı olsun Aslıhan Hanım güzel yorumunuz için teşekkürler :)

Related Posts with Thumbnails