16 Aralık 2009 Çarşamba

Tevazü ve Bakış Açısı



   Bir adam kötü yoldan para kazanıp bununla kendisine bir inek alır. Neden sonra, yaptıklarından pişman olur ve hiç olmazsa iyi bir şey yapmış olmak için bunu Mevlana Hz'nin dergâhına kurban olarak bağışlamak ister. O zamanlar dergâhlar aynı zamanda aşevi işlevi görüyordu. Durumu Mevlana Hz'ne anlatır ve Mevlana Hz:


- "Helal değildir" diye bu kurbanı geri çevirir.


   Bunun üzerine adam Bektaşi dergâhına gider ve aynı durumu Hacı Bektaş-i Veli'ye anlatir. Hacı Bektaş-i Veli ise ; bu hediyeyi kabul eder. Adam ayni şeyi Mevlana Hz'ne de anlattığını ama onun bunu kabul etmemiş olduğunu söyler ve Hacı Bektaş-i Veli'ye bunun sebebini sorar. Hacı Bektaş-i Veli şöyle der:


- "Biz bir karga isek Mevlana bir şahin gibidir. Öyle her leşe konmaz. O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir. "



  Bunun üzerine adam kalkar Mevlana dergâhı'na gider ve Mevlana Hazretleri'ne, Hacı Bektaş-i Veli'nin kurbanı kabul ettiğini söyleyip bunun sebebini bir de Mevlana Hz'ne sorar.
Mevlana Hz de şöyle der:


- "Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise Hacı Bektaş-i Veli'nin gönlü okyanus gibidir. Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez. Bu sebepten dolayi o senin hediyeni kabul etmiştir."




   Böylesi tevazu ve incelikte birer insan olabilmemiz duasıyla..



Fotoğraf E_r_d_a_L kullanıcı adlı fotokritik üyesinden alınmıştır. Teşekkürler..

3 yorum:

Mel' dedi ki...

Allah razı olsun. Bunu ilk kez okudum ve hemen insanların okumasına vesile olacagım sizin vesilenizle. Çok güzel.

EczDuman dedi ki...

Yorumunuz için teşekkür ederiz, inşallah Mevlana Hz inceliğinde ve Hacı Bektaş-i Veli Hz derinliğinde insanlar olabiliriz..

buzlubadem dedi ki...

bu kıssayı çok seviyorum, alınacak çok dersler var, iyi ki yayınlamışsınız.

Related Posts with Thumbnails