28 Ocak 2010 Perşembe

4 Muhteşem Hadis

     Hadis-i Şerif'lerin hepsi elbette muhteşemdir fakat günlük hayatla ilgili olanları, islam şeriatiyle ilgili olanları veya adablarla ilgili olanları da vardır. Burada bahsetmek istediğim birer müslüman olarak bize rehberlik eden hayatımızı şekillendirmesi gereken en temel 4 hadisi güvenilir kaynaklardan buldum ve Ebu Davud Hazretleri'nin bizimle paylaştıklarını bende buradan tekrar derleyerek sizinle paylaşmak istiyorum.





     Büyük hadîs âlimi Ebû Dâvud Hazretleri bazı hadîslerin insanın şu dünya imtihânında ve ma‘nevî hayatında ehemmiyet ve kıymetini belirmek için şöyle der: Resûlullah (asm)’dan 500 bin hadis yazdım. Onlar arasından sâdece şu kitabıma koyduklarımı (5 bin civarında) seçtim. Ancak, kişiye, dini doğru kılması için bu hadîslerden dört tanesi yeterlidir.


  • Birincisi: “Ameller niyetlere göredir…” hadîsidir.
  • İkincisi: “Kişinin Müslümanlığının kemâli mâlâya‘nîyi, boş şeyleri terk etmesine bağlıdır” hadîsidir.
  • Üçüncüsü: “Mü’min kendisi için istediğini mü’min kardeşi için de istemedikçe (kâmil) mü’min olamaz” hadîsidir.
  • Dördüncüsü: “Helâl olanlar açıklanmıştır, haram olanlar da açıklanmıştır. Bu ikisi arasında (durumu açık olmayan) şüpheli şeyler vardır. Bunların (haram mı helâl mi olduğunu) çokları bilemez. Kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini ve ırzını korumuş olur. Kim şüpheli şeyi işlerse haram düşer. Tıpkı sürüsünü, yasak koruluğun etrafında güden çoban gibi. Koyunları her an koruluğa kayabilir.Bilesiniz! Her melikin bir koruluğu olduğu gibi, Allah’ın da bir koruluğu vardır. Allah’ın koruluğu haramlardır. Bilesiniz! Vücûdda bir et parçası vardır, bu sıhhatli oldu mu vücûdun tamamı sıhhatlidir, bozuldu mu, vücûdun tamamı sıhhatini kayıp eder. İşte bu parça kalptir “ hadisidir.
     Mühim bir not: 4. Hadis-i Şerif; Sarmaşık Eczanemizde de değinmeye çalıştığımız yiyeceklerde ve gıda katkı maddelerindeki şüpheli durumlar veya helal olup olmama durumlarına karşı gayet güzel ve açıklayıcı bir hadistir. Bir gıda katkı maddesinin eğer tam olarak helal olduğundan emin değilsek şüpheli grubuna girmiş olur. Böyle durumlardan bu hadisi hatırlayarak kararlı bir şekilde kaçınmak gerekir.
Helal dairesi elbette keyfe kafidir. Vücudumuza giren her bir gıda zerresi artık bizden bir parça olur ve eğer şüpheli veya haramsa ibadetlerimizde bıkkınlığa, müspet hareketlerimizde zayıflığa, kalbimizdeki yanlış meyillere ve nesillerimizin de bozulmasına yol açabilir.


     Allah bizleri muhafaza etsin


Fotoğraf Peygamber Efendimizin(asm) kabrinin altın kapısı..

3 yorum:

đerkenαя dedi ki...

Esselamü aleyküm,
güzel hadislerdi paylaşım ve bilgiler için teşekkürler.
duanıza amin gönlüden. Yediğimiz birşeyde küçük bir ihtimal dahi bizi şüpheye düşürüyorsa bilinmelidirki o haramdır, ve yenilmemelidir. Küçük günahlar, hafizanallah.. Küçük görülerek büyürler..
Baki sevgi ve saygılarımla..

EczDuman dedi ki...

Aleyküm selam ve rahmetullah
Küçük, büyük her günah kalbi siyahlandıra siyahlandıra ta ki görünmez hale getirip mayasını bozar, insanın -Allah'ın esmasına ayine olma cihetinde- aynalarını kirletir, yaratılma gayesinden saptırır.
Allah korusun

CAHİDE dedi ki...

Allahu ekber!Ben özellikle şu dördüncü hadisten o kadar çok etkilenirim ki,hatta hangi tarifin başına koysam diye düşünüp hep geriye bıraktığım bir hadis'tir.Allah razı olsun

Related Posts with Thumbnails