17 Ocak 2010 Pazar

Akşemseddin Hz'ne Dair

     Merhabalar geçtiğimiz 15 Ocak günü Akşemseddin Hazretlerinin vefat yıldönümü idi. Bununla ilgili ufak bir araştırma yaptım sizlerle paylaşmak istiyorum. İstifademiz bol olsun inşallah..


     Akşemseddin Hazretleri; Hacı Bayram-ı Veli Hz'nin talebesi ve onun ilminin manevi varisi idi. Bir gün Şehzade Mehmet yani geleceğin Fatih'i henüz beşikte bulunuyordu. Bir sohbet esnasında zamanın padişahı Sultan II.Murad Han Hacı Bayram-ı Veli Hz'ne İstanbul'u işaret ederek: "Fetih bizlere müyesser olacak mı?" diye sordu. Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri de: "Siz ve biz bunu göremeyiz; ama fethi görmek şu küçük şehzade ile bizim köseye nasip olacaktır." der.



     Akşemseddin Hazretleri aynı zamanda hekimlik ve eczacılık ilminde de derin bir alimdi. Kendi devrinde hastalıklara bulduğu yeni tedavi usulleri ve ameliyat yöntemleriyle pek çok hastanın şifasına Allah'ın izniyle vesile olup, halk arasında bu yönüyle de meşhur olmuştur. Bu sebeple kendisine "Lokman-ı Sani/İkinci Lokman" denilmiştir. Kendisi hem "Tabibü'l Ebdan/Bedenlerin Tabibi" hem de "Tabibü'l Ervah/Ruhların Tabibi" ismiyle anılmıştır.
     Tarihte ilk defa hastalıkların mikroplardan geldiğini söyleyerek Pastör'den tam 400 sene önce "Mikrobu keşfeden ilk tabib" olmuştur. Hacı Bayram-ı Veli hastalanıp vefat edeceğini anlayınca, "Benim techiz ve tekfinimi Akşemseddin yapsın ve namazımı da o kıldırsın" diye vasiyet etti. Ancak Akşemseddin Hazretleri'ne o günün şartlarında ulaşmak kolay değildi. Nerede olduğu da bilinmiyordu. Ama ne var ki, Akşemseddin çıkıp geldi ve hocasının cenazesinin techiz ve tekfinini yaptı. Şeyhini vatan-ı aslisi olan dâr-ı bekaya uğurladı.
     Allah bize böyle İslam kahramanlarını örnek almayı nasip etsin. Ahirette bizleri de onlara komşu eylesin. 
     Amin..

4 yorum:

đerkenαя dedi ki...

Esselamü aleyküm.. Ecmain, Allah razı olsun bilgiler için teşekkürler..
Baki sevgi ve muhabbetle..

EczDuman dedi ki...

Aleyküm selam..
Allah sizden de razı olsun okuyup değer verip yorum bıraktığınız için..

Urfa Tutkunu dedi ki...

Güzel duanıza amin diyorum.
Tarihi inceleyince Müslüman ilim ve bilim adamlarının hep ilkleri bulduklarını-söylediklerini görüyoruz. ama ne yazık ki bunları ya yeterince sahiplenmemişiz ya da okumamışız. Amerikayı keşfetti denilen Ameriko Vespuçi'den yıllaaaaar önce, Amerika Piri Reis'in haritasında varmış mesela. Gençlerin hep bu bilgilerle büyümesini ümit ediyorum. (urfatutkunu.blogcu.com)

tosbagalar dedi ki...

Akşemsettin gibi bir zatın yetiştirdiği mehmet tabiki İstanbul'u fethedecektir. Şöyle bir bakıyorum da biz çocuklarımıza neler verebiliyoruz değil mi?

Related Posts with Thumbnails