9 Ocak 2010 Cumartesi

Bakileşmek İsteyen Var Mı?

Merhabalar,
Zaman zaman düşünürüm kendi kendime.. Madem her şey elimizden çıkacak, fâni olup kaybolacak. Acaba bütün tüm bu muhabbet duyduğumuz şeyleri sonsuzluğa çevirip bakileştirmenin çaresi yok mudur? Baki olmayacaksa yaptıklarımızın, uğraştıklarımızın , çabaladıklarımızın sonucu koca bir hiç değil midir?


Evet varmış :)
Hem de beş mertebede kârlı bir surette güzel ve rahat bir çaresi varmış..
Nedir peki?


Emanet olarak aldığımız şeyleri gerçek sahibine satmak. Satmak demekten kastettiğim Rabbimizin yolunda kullanabilmek. Mesela gözümüzü ele alalım; eğer biz bu nimeti Rabbimizin emrettiği gibi yasaklarına bakmayarak veya kainattaki muhteşemliği görerek tefekküre sevkedersek onun hakkını verip bir nev’i tekrar satmış oluruz.



Evet Rabbimiz’in bize verdiği nimetleri şükürleri güzellikleri tekrar Rabbimize satabiliriz hem de beş tane kâr içinde kârla. Böylelikle;


  • Bizim o fani malımız, mülkümüz, beka bulur. Çünki sonsuz ve varlığı kendinden olup mahlukatı varlıkta tutan celal sahibi Zât’a verilen ve onun yolunda sarfedilen şu geçici ömürümüz, sonsuzluğa dönüşebilir ve sonsuz meyvalar verir.
  • Bize Cennet gibi bir fiyat veriliyor, yani onları sattığımızda Cennet’i kazanabiliyoruz.
  • Bütün uzuvlarımızın ve duygularımızın kıymeti, birden bine çıkabilir.
  • Bizler bu dünyada gayet aciz ve zayıf varlıklarız en ufak bir mikroorganizmaya bile kolayca yenilebiliyoruz. Fakiriz, ihtiyaçlarımız çok.. Her an nefes alabilmemiz için bile solunum sistemimizde saniyede milyonlarca enzim dönüşümlerine ihtiyacımız olup alveollerimizden milyarlarca oksijen zerresini işlemesi gerekiyor.. Hayat yükümüz ise pek ağır. Dağların taşların bile kabul etmediği bir ulvi yük konulmuş omuzlarımıza. Eğer her şeye gücü yeten her an her yerde bulunabilen bir Zât’a dayanıp tevekkül etmezsek ve itimad edip O’na teslim olmazsak halimiz nice olur.. Vicdanımız azablar içinde boğulup yiter. Ve maalesef sonuçsuz zorluklar, üzüntüler bizleri boğar..
  • Bütün uzuvlarımızın, organlarımızın, ibadeti ve tesbihati ve o yüksek ücretleri, en muhtaç olduğumuz bir zamanda inşallah Cennet yemişleri suretinde bizlere verilecek. Bu konuda da birçok alim zât attifak etmişlerdir.


Bakileşmek yani bir anlamda soyut laşmak aslında bu dünyadaki meyillerimizi iyiliğe çevirip yaptığımız somut  fillerden geçiyor……


Maddeler halinde bıraktıklarımı ve açıklamaya çalıştıklarımı tefekkürlerinize sunuyorum..
Hayırlı akşamlar diliyorum..
fotoğraf zey_mir kullanızı adlı fotokritik müdaviminden alıntıdır. teşekkürler..

3 yorum:

hayatlamemat dedi ki...

Allah razı olsun. Ne güzel bir paylaşımdı yine , her zaman oldugu gibi. Rabbim emanetlerini rızası üzre kullanmamızı cümlemize nasip etsin. Ne zamandır yorum yapamıyorum, çünkü Mozilla'dan açıyordum blogunuzu ve saya kayık göründüğü için okuyamıyordum yazıları. Bu sorun sadece bu blogu görüntülemekte karşıma cıkıyordu. Az evvel aklıma geldi, Explorer'dan actım ve düzgün görünüyor şimdi. Bunu da paylaşmış olalım,belki sorun bizim bilgisayarımızdan kaynaklanmakta ama yine de bilginize. Allah güzellikleri paylaşmanızda ve güzelliklere vesile olmanızda yardımcınız olsun. Selam ile.

EczDuman dedi ki...

Evet mozilladan girdim gerçekten çok çirkin gözüküyordu bloğum.. Sorunu hallettim şu anda çok rahat bir şekilde okunabiliyor

Urfa Tutkunu dedi ki...

Allah razı olsun. Anlaşılır bir dille özetlemişsiniz, böylece çok kişiye ulaşır inşaAllah.(urfatutkunu.blogcu.com)

Related Posts with Thumbnails