3 Ocak 2010 Pazar

Asr-ı Saadetten Bakış (II)

Merhabalar, bugün de aile içinde Müslüman erkek nasıl olmalıdır sorusuna cevap arayalım: Bu sorunun en kısa ve en doğru cevabı şudur: Erkek Peygamber efendimiz gibi olmalıdır.. Çünkü Peygamber efendimiz: Evinde ailesinin hizmetindeydi, elbisesini temizler, gerektiğinde yamar, koyununu sağar, papucunu tamir eder, kendi işini kendisi yapardı (Siyer’den alıntılar).


Kadının eşine karşı görevlerinden söz etmek onun hiçbir hakka sahip olmadığı anlamına gelmez. Bakınız Allah-ü Teala Hz kadının hakkını nasıl dile getiriyor: “Erkeklerin hanımlar üzerinde hakkı olduğu gibi, hanımların da kocaları üzerinde hakları vardır.(Bakara 2-228)” Haklardan söz etmeyi yeterli bulmayan Rabbimiz, Müslüman erkeklere bakınız neyi öğütlüyor:



Kadınlarla güzel bir şekilde hayatınızı sürdürün. (Nisa 4-19)”. “Kadınlarla güzel bir hayat sürmek” ifadesi çok kapsamlıdır: Bu emrin ilk akla getirdiği; güler yüz, tatlı söz, şefkatli davranıştır. Bunu Peygamber efendimiz “hayırlı olmak” ifadesiyle bakınız nasıl açıklamıştır: “Sizin en hayırlınız, aile fertlerine en hayırlı olandır. Ailesine en hayırlı olanınız da benim.” Aile fertlerine hayırlı olmanın ölçüsü ise yukarıda geçtiği gibi onların hizmetinde olmaktır.


Erkeğin hanımıyla güzel geçimini en iyi anlatan hadislerden biri de şudur: “Hiç kimse hanımına kin beslemesin! Çünkü onun bir huyunu beğenmezse, bir başka huyunu beğenir.


Eşler Allah’a giden yolda yürüyen tek vücudun ayaklarıdır. Asla birbirinin rakibi değildir. Birbirlerine üstünlük iddiasında da bulunamazlar. Onlar Hakk’a giden yolda nasıl yürüyeceklerini Allah’tan ve Resulullah’tan öğrenirler, gerisi boş iddialardan ibarettir.


Yarın Farmakognozi imtihanım olduğu için burada kısa kesiyorum, dualarınızı bekliyorum :)


Saygılar..
(fotoğraf HAYKIRDI kullanıcı adlı fotokritik müdaviminden alıntıdır. Teşekkürler..)

4 yorum:

sarmaşık dedi ki...

asr-ı saadetten bakış-1 için yazdıklarımın aynılarını bu başlığa da yazabilirim..

kıymetli bakış açıları...


farmakognozi sınavında başarılar dilerim, biliyorum yine benden yüksek alacaksın..:)

Urfa Tutkunu dedi ki...

Keşke herkes Efendimiz'i örnek alsa her konuda. Birden fazla evliliği (şartları oluşmadan kılıfına uydurmak isteyen) bazı insanlar Efendimiz'in de bunu yaptığını ve O'nu örnek aldıklarını söylediklerinde "O hanımına ev işlerinde yardım ederdi. Bir de bunu örnek alsanız" denilince duymazdan geliyor ya da köpürüyorlar nedense. Din, nefsimize göre seçeceğimiz hükümler bütünü değildir hâşâ. İşime geleni yapıp işime gelmeyeni yapmazsam kuralları kendimin koyduğu bir tünelde yaşıyor olmaz mıyım? (urfatutkunu.blogcu.com)

EczDuman dedi ki...

Evet size katılıyorum Aslıhan Hanım
Peygamberimizin çok eşli evliliğinin hepsi birer hikmete binaen yapılmıştır ama maalesef bazı insanlar bunu nefsi ve şehvani arzularından yaptı gibi çok ters ve yanlış bir düşünceyle değerlendirmektedir, inşallah bununla ilgili de bir yazım olacak ileride.
Hayırlı günler diliyorum

Urfa Tutkunu dedi ki...

Toplumun hakkındaki doğru hükümleri duymaya ihtiyaç duyduğu bir konu. Yazınızı bekliyoruz inş. Allah razı olsun.

Related Posts with Thumbnails